Göz Kremlerinin Etkisi Ne Kadar?

Evet, uzun zamandır yazmak istediğim ama bir türlü yazamadığım bir yazıyı sizlerle paylaşarak sizlere ve de cüzdanlarınıza faydalı olmak istiyorum. "Göz kreminden sana ne?" diyebilirsiniz, evet ben kendim kullanmıyorum fakat Tüketim düzeninin çarklarına karşı bilinçlenebilmek, tek amacı daha çok kar elde etmek olan "tükettiricilerin" reklam-pazarlama-dezenformasyon-olduğundan daha büyük gösterme becerilerinin ne kadar büyük olduğunu farkettirebilmek için her türlü çabayı göstermeye kararlıyım. İşte bu yazıyı (daha doğrusu orijinali ingilizce olan yazının çevirisini) bu vesaikle yayınlıyorum.

Consumerreports.org sitesinde "Do eye creams make a visible difference ?" (Göz kremleri gerçekten gözle görülür bir fark yaratıyor mu?) adı altında bir makale-araştırma yayınlamış. İşte bu makale:

"
Sadece 24 saat içerisinde daha genç bir görünüm", "daha parlak, daha gergin, tazelenmiş" bir göz bölgesi gibi iddiaları duymuşsunuzdur. Amerikalılar (Ç.N. ve bu kremleri kullanan diğer milyonlarca insan) gerçekten bu iddiaların doğru olmasını istiyor olsa gerek ki sadece bir yılda kırışıklık giderici kremlere bir milyar dolardan fazla para harcıyorlar.

Piyasada bulunan 16 farklı göz kremini test ettik - 10'u ABD'de satıyor ve 6 tanesi internetten siparişle Avrupadan getirtilebiliyor ve sadece bir kaçının denemeye değer olduğunu bulduk. Fakat bunların da cildinizi eski gençlik günlerinize döndüreceğini beklemeyin.

* Sonuçlar değişken. Her ürün kırışıklık uzunluğunu veya derinliğini en azından bazı kişilerde azaltsa da diğer kişilerde hiç bir fark yaratmadı. Kontrol amacıyla kullandığımız kırışıklık önleyici özelliği olmayan sıradan bir nemlendirici kırışıklıkları "yüksek nitelikli" bir kaç kremle aynı miktarda azalttı.

* Gerçekleşen değişimler çok küçüktü. En iyi performans gösteren ürünlerde bile göz kenarlarındaki kırışıklıklarda gerçekleşen değişim kolay farkedilemeyecek kadardı. Altı hafta boyunca her gün kullanıldıktan sonra hiç bir ürün kırışıklıkları yok edemedi.

* Fiyatlar hiç birşeyin göstergesi değil. Test edilen en pahalı krem, daha ucuz markalardan daha iyi performans gösteremedi.


Testler dışarıdaki bir laboratuarda 94'ü kadın 107 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Her kişi iki krem kullandı, altı haftaboyunca sabah ve akşam olmak üzere birini bir gözlerine diğerini diğer gözlerine sürdüler.  Testten önce, ilk uygulamadan bir saat sonra ve altı haftalık kullanımdan sonra olmak üzere her bir katılımcının göz çevrelerinin yüksek çözünürlüklü dijital fotoğraflarını çektik. Ayrıca katılımcılara anket de doldurttuk. Eğitimli değerlendiriciler fotoğraflara bakarak değerlendirmede bulundular (hangi fotonun önce hangisinin sonra olduğunu bilmeden).
"

Gördüğünüz üzere salatalık soyup kabuğunuzu oranıza buranıza yapıştırmakla yüzlerce liraya aldığınız kremlerin etkisi hemen hemen aynıymış...Artık anlayan anlasın.

Evet benden bu kadar, bu yazıyla ilgili daha detay görmek, orijinalini okumak için buraya tıklayın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar