Reflü Nedir?

Reflü Hakkında Herşey
1. Reflü Nedir? <- Şu an buradasınız!
2. Reflü Teşhis ve Tedavisi
3. Reflüsü Olan Ne Yemeli?
4. Reflüsü Olan Nasıl Yaşamalı?

1. Reflü Nedir?


Bendeniz müzmin bir reflü hastası olarak kendi yaşadıklarımı ilk elden anlatarak bu dertten muzdarip olanlara bir parça yardımcı olmaya karar verdim. Nasrettin Hoca'nın fıkrasında dendiği gibi düşenin halinden düşen anlar. Bu örnek özellikle reflü hastaları için çok daha geçerli zira reflünün kesin bir ilaç tedavisi yok ve bazı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterbildiği gibi reflüyü tetikleyen yiyecekler de bile farklılık olabiliyor (kimine domates dokunurken kimine dokunmuyor).




Reflünün tanımına gelince; halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir. (1)



Reflü kelime anlamı olarak geriye kaçış demektir. Gastroözofageal reflü; mideden (gastro) yemek borusuna (özofagus) kaçışı gösterir. Netteki yaptığım araştırmalarda her bireyde reflü yani mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı olmakla birlikte sorun bu geri kaçış durumunun süreklilik arz etmesiymiş. Yani ayda yılda bir kez yedikleriniz ağzınıza geldiğinde sorun yok ancak her gün olmaya başladığında ve beraberinde yanma da varsa sorun var demektir. Reflü olarak adlandırılan bu hastalığın en genel belirtileri göğüs kemiğinizin arkasında yanma veya rahatsızlık ile ağzınıza acı-ekşi su veya yediklerinizin gelmesidir. Hemen doktora görünmelisiniz.

Reflü'de riskli grup bir çok hastalıkta olduğu gibi sürekli stres altında olanlar, hareketsiz olanlar (bütün gün masa başında oturanlar), karın bölgesinde yağlanma olanlar, sürekli dar pantalon gibi dar kıyafetler giyenler olduğu düşünülmektedir. Daha nitelikli bir başka açıklamaya göre tanım şu şekilde yapılmaktadır:

"Eğer reflünün ortaya çıkış nedenlerini toparlarsak genetik yükü olan bir şahısta yemek borusuna zararlı dış faktörlerin katkısıyla (alkol, sigara, kolalı içecekler, aşırı sıcak yiyecek ve içecekler, bazı ilaçlar vs) yemek borusu hücrelerindeki bozulma ile başladığı söylenebilir. Zamanla bu bozukluk yemek borusu kaslarını etkiler ve yukarıda sayılan diğer faktörler (yemek borusu kasılma bozuklukları, alt uçtaki kapağın yetersizliği ve açık kalması, mide fıtığı gibi) devreye girer. Böylece hastalık ilerler ve bazen yemek borusu alt ucunda ülser veya bunun daha küçüğü erozyon adı verilen yaralara neden olur. Bazı hastalarda asidin yukarı doğru kaçışı gırtlak, boğaz ve ses tellerini etkileyerek reflünün boğaz sorunlarını oluşturur. Hastalığın ayrıca kalp ağrısına benzer bir göğüs ağrısı ile sürekli-dinmeyen öksürük oluşturabilir." (2)

Yorumlar

Popüler Yayınlar