Reflüsü Olan Nasıl Yaşamalı?

Reflü Hakkında Herşey
1. Reflü Nedir?
2. Reflü Teşhis ve Tedavisi
3. Reflüsü Olan Ne Yemeli?
4. Reflüsü Olan Nasıl Yaşamalı? <- Şu an buradasınız!

4. Nasıl Yaşamalı?

İlaç tedavisinin yanı sıra bazı alışkanlıklarınıza son vermeniz ve bazılarını da değiştirmeniz gerekmekte. Sigara alkol kahve ve asitlik içeceklere güle güle derken yemek saatlerinizi gün içerisine eşit olarak dağıtmanız oldukça faydalı oluyor. Sabahları mutlaka kahvaltı yapmanız, öğle yemeğini ana yemek olarak belirlemeniz, akşam yemeğini hafif geçirmeniz ve yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeye son vermeniz sizi oldukça rahatlatacaktır emin olabilirsiniz. Özellikle akşam yemeğinde gaz yapmayan yiyecekler yerseniz daha da rahat edersiniz. Çünkü mide ve bağırsak gazları da reflüsü olanlar için rahatsız edici olabiliyor.

Düzenli su içmek de (yanınızda su şişesi taşıyın ve aklınıza geldikçe birkaç yudum için böylece yemek borunuzu düzenli olarak yıkamış olursunuz) rahatlatıcı oluyor. Gün içerisindeki hareket miktarınızı artırmaya çalışın. Çünkü reflünün sebeplerinden birinin de hareketsizlik ve tüm gün masabaşında oturmak olduğu düşünülüyor. Yürüyebildiğiniz kadar yürüyün. Arabanız varsa kapının önüne parketmeyin birkaç sokak öteye parkedin. Toplu taşıma vasıtalarını kullanıyorsanız evinizin önünde inmeyin 2 durak önce veya sonra inip yürüyün. İlla parka gidip yürümek zorunda değilsiniz yani. Asansöre binmek yerine merdiven çıkın, (eğer kalp sorununuz yoksa ve yaşınız müsaitse) özellikle nefes nefese kalarak çıkın böylece kalbinize de iyilik yapmış olursunuz.

Ayrıyetten yatarken vücudun üst kısmı ile başın yüksekte olmasını sağlayın, yani vücudunuzun belden yukarısı yüksekte olsun. Bunun için yastık sayısını artırabilir veya yatağın baş kısmını yükseltebilirsiniz. 25-30 derece diklikte bir açıyla yatıldığında mide içeriğinin yemek borusu ve yutağa doğru yukarı kaçışı azalır.

Karın bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınmalısınız. Kemerinizi çok sıkmamaya hatta mümkünse kemer kullanmamaya çalışın. Özellikle bel ve karın bölgenizde fazla yağlarınız varsa bunları biraz olsun eritebilirseniz faydasınız göreceksiniz.

-->

Şimdi stres mevzuuna biraz vurgu yapmak istiyorum. bu önemli bir nokta çünkü doktorlar biraz komik şekilde stres yapmayın deyip çekip gidiyorlar ama bir yöntem söylemiyorlar. hatta sorumsuz bir şekilde "hayat tarzınızı değiştirin" diyebilenlere bile rastladım. kolaysa sen değiştir. ekmek parası var işin ucunda belki. Stresin önüne geçemiyorsak bile stresi üzerimizden atmak için benim önerebileceklerim var: çiçeklerle uğraşmak, evinizi varsa balkonunuzu çiçeklerle doldurun ve hergün bunların suyuyla yaprağıyla toprağıyla uğraşın. bir evcil hayvan edinin. özellikle kediler bu iş için ideal. düzenli olarak gezdiremeyecekseniz köpek tavsiye etmem, daha çok stres olursunuz. ne kedi ne de köpek bakabiliyorsanız kuş veya balık olabilir. evcil hayvanlarla veya bitkilerle uğraşırken kendi dertlerinizi unutacağınızdan stresiniz hafifleyecektir.

Yiyeceklerle ilgili olarak kendinize bir çizelge oluşturun. Özellikle hangi yemeklerden sonra rahaatsızlığınızın arttığını veya azaldığını kaydedin. Bir müddet sonra kendinize özgü bir yiyecek çizelgeniz oluşacak, buna göre yememeniz gerekenleri öğrenirsiniz. Bu liste sağdan soldan duyacaklarınıza göre daha sağlıklı bir yaklaşım geliştirmenizi sağlayacak.

Bu arada herkese tavsiye edilebileceğim bir site var: http://www.reflumvar.org. Bu sitedeki forumu kullanarak diğer reflü muzdaripleriyle irtibata geçerek fikir alışverişi yapabilirsiniz.

Herkese bol sağlık diliyorum


Not: Lütfen yaşam şekilleriyle ilgili olarak deneyimlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşın. Böylece hep beraber daha sıkıntısız bir hayat sürebiliriz. Yorum yazmak için üye olmanıza gerekyok. Şimdiden tüm reflü hastaları adına teşekkür ederim.


Yorumlar

Popüler Yayınlar