Reflü Teşhis ve Tedavisi

Reflü Hakkında Herşey
1. Reflü Nedir?
2. Reflü Teşhis ve Tedavisi <- Şu an buradasınız!
3. Reflüsü Olan Ne Yemeli?
4. Reflüsü Olan Nasıl Yaşamalı?

2. Teşhis ve Tedavisi



Reflü belirtileri nedeniyle çeşitli hastalıklarla karışan bir rahatsızlıktır. En kesin teşhis yöntemi endoskopi (sanırım asıl adı gastroskopi) ve akabinde de mide asitinin ölçülmesi şeklinde olmaktadır. Teşhisten önce dikkate alınması gereken belirtileri şöyledir:

Tipik Belirtiler:
1) Göğüste göğüs kemiği arkasında yanma
2) Ağıza acı ekşi sıvı gelmesi
3) Geğirme, şişkinlik
4) Ağıza gıda artıkları gelmesi
5) Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu

Atipik Belirtiler:
1) Ses kısıklığı
2) Gıcık öksürüğü
3) Ağız kokusu
4) Çarpıntı, kalbe bası hissi
5) Nefes darlığı, nefes yetmezliği duygusu
6) Astım
7) Diş çürüğü
8) Süreğen yutak yangısı (kronik farenjit)
9) Hıçkırık
10) Süreğen sinüzit

Bu belirtilerden çoğuna sahipseniz hemen bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Ayrıca çevremden duyduğum ve kendimden gözlemlediklerime göre reflü krizi başladığında kalp krizi geçirdiğinizi bile sanabilirsiniz. Bu yüzden ileri yaşlarda kalp kriziyle karışmaması için ve gerçekten kalp krizi geçirdiğinizde bu durumun üzerine düşmeme ihtimaliniz olabileceğinden dolayı ben şahsen düzenli olarak kalbinizi kontrol ettirmenizi önerebilirim.

Tedavisine gelince; reflünün %100 etkili bir tedavisi olmamakla birlikte bazı koşullar altında gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerin oldukça yüksek başarı yüzdesi var. Fakat bildiğim kadarıyla doktorlar cerrahi müdahaleyi en son çare olarak ve gerçekten çok ağır koşullar altında tavsiye ediyorlar. Aksi durumda mümkün olduğunca ilaçlarla kontrol altında tutma yolunu benimsiyorlar. İlaçlara gelince iki tip ilaç kullanılıyor: Proton pompa inhibitörleri ve asit düzenleyiciler. Bu ilaçları ilk tedavi esnasında yoğun bir şekilde aylarca kullandıktan sonra ilaçlarla olan birlikteliğiniz belirli aralıklarla şikayet oluştukça kullanmak suretiyle hayat boyunca devam ediyor.


Yorumlar

  1. arkadaş mıdemde yanma sısklınlık cok oluyor bır turlu kurtulamadım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar