Fintech - Fintek Nedir ?

Finans işleriyle çok uğraşmayan ancak arada bir bakan birisiyseniz ara sıra görmüşsünüzdür bu terimi. Özellikle internet esaslı uygulamaların iyice yaygınlaşmasıyla birlikte fintech kelimesi de sıklıkla kullanılmaya başlandı.

Finech-Fintek nedir

Fintech, Finance ve Technology kelimelerinden türetilmiş bir terim. Her iki kelime Türkçe'ye de benzer şekilde (Finans ve Teknoloji olara) geçtiği için Fintek diye Türkçeleştirmekte bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Fintek, finansal hizmetlerin sunulması ve kullanımını iyileştirmeyi ve otomatikleştirmeyi hedefleyen yeni teknolojileri tarif etmek için kullanılır.

Özünde; şirketlere, iş sahiplerine ve tüketicilere finansal işlemlerinde, proseslerde ve hayatlarında yardımcı olmak için bilgisayarlarda ve gittikçe artan bir oranda akıllı telefonlarda kullanılan özelleşmiş yazılım ve algoritmalardan yardım alan fintekten faydalanılır.

21. yüzyılın başında fintek ortaya çıktığında bu terim ilk olarak mevcut finansal kurumların arka plandaki (back-end) sistemlerinde kullanılan teknolojilerine uygulandı. Ancak o zamandan beri tüketici odaklı hizmetlere doğru ve dolayısıyla tüketici odaklı bir açıklamaya doğru kayış yaşanıyor. Fintek artık içinde eğitim, perakende bankacılık, bağış toplama ile kar amacı gütmeyen faaliyetler ve yatırım yönetimini sayabileceğimiz farklı sektör ve sanayi alanlarını içermektedir.

Fintek artık para transferi, akıllı telefondan çek yatırmak, şubeye gitmeden kredi başvurusu yapmak, yeni şirket kurmak için para toplamak veya genellikle herhangi bir danışman yardımı olmadan yatırımlarınızı yönetmek gibi bir dizi finansal faaliyeti anlatmaktadır.


kaynak:

1) Investopedia - Fintech 

Yorumlar

Popüler Yayınlar