Siesta Zamanı!

Alanya'da belediye meclisi turizm işletmelerinde öğlen 13:00 ile 15:00 saatleri arasında sieasta yapılmasına yönelik bir karar almış. Alanya'da yürürlüğe girmek üzere olan bu uygulamaya gıpta ederek "sieasta nedir?" diyebilecekler için bendeniz kalktım wikipedi'nin yolunu tuttum ve öğrendiklerimi sizler için aşağıya aktarıyorum.



Siesta, öğlen saatlerinde özellikle öğlen yemeğini müteakiben gerçekleştirilen kısa süreli uyku eylemidir (ya da Türkçe'deki benzer ifadesi şekerleme yapmak veya kestirmektir). İspanyolca sieasta Latince'deki hora sexta - "altıncı saat" (şafaktan itibaren ve gün ortasına denk gelen gün ortası dinlenmesi) kelimesinden türemiştir.

Sieasta, İspanya'nın ve İspanyol kültürü etkisindeki Latin Amerika ülkelerinin geleneceksel gün ortası uykusudur. Portekiz tarafından kolonize edilen Brezilya ise kültürel bir tezat oluşturur.

Coğrafi dağılımı açıklayan etkenler esas olarak yüksek sıcaklık ve öğlen yemeğinde yenen ağır yemeklerdir. Bu iki etken yemek sonrasındaki uyku bastırmasını açıklamak için yeterlidir. Öğlen yemeğinden sonra uyumak Filipinler, Çin, Vietnam, Bangladeş, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan, Malta, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaygındır. Bu ülkelerde öğle sıcağı dayanılmaz olabildiğinden öğlen molasını evde yapmak idealdir.

Yunanistan'da yapılan bir araştırma öğlen uykusuna yatanlarda kalp krizi riskinin daha düşük olduğu tespit edilmiş.

Bangladeş ve Bengal'de yemek sonrası yapılan bu uykuya bhat-ghum (yani pirinç uykusu), Çin ve Tayvan'da ise xiuxi veya wushui denmektedir.


Şimdi siz bu satırları okurken ben gidip bir 10 dakika kestireyim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar