Tsunami Felaketi Medya Şirketlerinin İkiyüzlülüğünü Ortaya Koyuyor

Peter Phillips (guerrillanews.com)

Haberi yapılmayan başka bir (İnsan ürünü) felaket

Hint Okyanusu kıyılarını vuran korkunç deprem/tsunami felaketi arkasında onbinlerce ölü ve çok daha fazla evsiz ve yardıma muhtaç insan bıraktı. Amerikan medyasının ön sayfa haberleri 12,000, 40.000, 60.000 ve 100.000 ölü şeklinde günden güne artan manşetler oldu.Yirmi dört saat yayın yapan haber kanalları haberlerini etkilenen bölgelerin fotoğrafları ve havadan çekilen canlı görüntüleriyle dakika dakika yenilediler. Felaketten sonra, günler geçtikçe genel haberlere kurtuluş ve kayıplara dair kişisel hikayeler eklendi. Enkaz üstünde yüzerken bulunan 20 günlük mucize bebeğin ve ailesini kaybeden ve daha sonra amcası tarafından bulunan sekiz yaşındaki çocuğunki gibi hikayeler bu felaketin insanı yönleriydi.
Felakete yakalanan Amerikaların bireysel haberleri ulusal haber yapıldı ve felakete maruz kalan Avrupalıların ve Kuzey Amerikalıların sayısı hikayenin önemli bir parçası olarak dahil edildi. Amerikan elçilikleri, olası kurbanların bilgi isteyebilecek yakınları için yardım telefonları tahsis etti. ABD’nin yaptığı yardımın haberleri de derhal medyaya dahil oldu. Başkan Bush, Crawford Teksas'tan tsunami felaketine maruz kalanlara yardım için uluslararası bir koalisyon oluşturduğunu ilan etti.
Amerikan medyasının Hint Okyanusundaki tsunami felaketine yönelik haberleri birçok Amerikalı için şok edici ve duygusaldı. Empatik Amerikalar, yüzbinlerce kişiyi etkileyen çok büyük bir doğa felaketinin gerçekleştiğini öğrenince ellerinden gelen her şekilde yardım etmek istediler. Kilise grupları kurbanlar için dua toplantıları düzenledi ve Kızıl Haç yüksek miktarda yardım topladı.
Amerikan medyasının tsunami felaketini ele alış şekli Amerikan basınınındaki iki yüzlülüğü ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yıl Iraklı sivillerin başına gelen büyük felaketin haberi yapılmadı. Amerikan işgalinin başlangıcından bu yana 100.000’den fazla insan hayatını kaybetti ve yüz binlercesi evsiz ve yardıma muhtaç bırakıldı. Ekim 2004’ün sonunda İngiliz Lancet tıp dergisinde, Iraklı aileler üzerinde gerçekleştirilmiş bilimsel bir araştırma yayınlandı. Bu araştırma sonucunda savaşa bağlı etkenlerden ölen sivillerin sayısı (çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor) 100.000’in üzerinde hesaplandı. Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi (Bloomberg School of Public Health) ve Bağdat Al Mustansiriya Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından formüle edilip icra edilen araştırmada Mart 2003’teki işgalden önce ve sonraki ölüm rakamları ve nedenlerini mukayese etmek için Irak genelindeki ailelerin seçiminde karmaşık bir süreç kullanıldı. Bu ailelerde ölüm oranı işgalden önce 1000'de 5 iken işgalden sonra bu oran 1000’de 12,3’e çıkıyor. Bu son değer Irak’ın 22 milyonluk nüfusuna oranlandığında toplam 100.000 sivilin öldüğü sonucuna varılıyor. En sık ölüm nedeni hava bombardımanı ve bunu felç ve kalp krizi izliyor. Şüphesiz Felluce’deki yakın tarihli sivil ölümleri bu değeri fazlasıyla artıracaktır.

Felaket’in Irak dilindeki karşılığı museeba. Irak’ta savaşta hayatını kaybetmek en az Hint Okyanusu tsunamisi kadar büyük bir museeba iken binlerce ölü ve evsizin haberini yapacak Amerikan medyası nerede? Felaket bölgelerinin havadan canlı görüntüsü ve kurbanların yakın çekim fotoğrafları nerede? Kurtulanların hikayeleri - Amerikan bombardımanı sonucu çöken binada hayatta kalıp komşuları tarafından kurtarılan mucize çocuk nerede? Hükümet sözcüsünün üzüntü ve acılarını bildiren basın bildirileri nerede? Irak'taki sivillerin kurtarılması için uluslararası koalisyon ve Kızıl Haç yardımı için yapılan yüksek bağışlar nerede? Acaba Amerikalar, şayet biliyorlarsa, Irakta ölenler için tsunami kurbanları kadar ilgilenmiyorlar mı?
Amerikan medyası Pentagon’un Irak’taki ölümleri belirsiz olarak gösteren bildirisini yayınlayıp Lancet Tıp Dergisinin araştırmasını görmezden geldi. Görünen o ki, Amerikan medyası doğa felaketlerinin kurbanlarıyla ilgilenirken başka bir ülkenin ABD tarafından işgali gibi insan ürünü felaketleri görmezden geliyor.

Peter Phillips, Sonoma Eyalet Üniversitesinde (Sonoma State University) Sosyoloji profesörü olup Project Censored adlı bir medya araştırma organizasyonunun yöneticisidir.

04.01.2005 tarihinde Açık Radyo için tarafımdan İngilizce'den çevrilmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar