Retweet Göndermenin Hafifliği!



Bugün CNet'in makalelerinde gezinirken ilgi uyandırabilecek uyarı niteliğinde bir yazı gördüm. Sizlerle paylaşayım dedim.

İnternette neredeyse tweet atmayan kimse kalmamıştır. Peki "retweet" yapmayan? Yani bir başkasının attığı bir tweet mesajını tekrar tweet atmak. Bu işlem bir anlamda eposta iletmeye benzetilebilir. Fakat genellikle kullanıcılar "retweet" ettikleri mesajları yeterince derinlemesine okumuyor ve incelemiyorlar. Sonuçlarını düşünmüyorlar.

CNet'teki makalede "Peki bu retweet edilen mesaj hakaret, iftira veya yasadışı bir içeriğe sahipse bundan kim sorumlu tutulacak?" sorusu sorulmuş.

Tabi ki tweet'i ilk gönderen kişi sorumlu olacak, fakat ya retweet atan diğerleri? Şimdiye kadar bu sebepten ötürü suçlanmış, mahkemeye çıkmış biri yokmuş ancak bu, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmiyor.

Bu makale ışığında üç çözüm öne çıkıyor:

1) Twitter profilinize "retweet" attığınız mesajlarda bir sorumluluğunuzun olmadığına dair bir "sorumluluk reddi" bildirisi ekleyebilirsiniz.

Fakat profil çok fazla okunmadığı için bunun yeterli bir koruma sağlamayabileceği iddia edildiği için aşağıdaki 2. çözüm önerilmiş.

-->

2) Bu sorumluluk reddinin kısa bir halini "retweet" attığınız mesaja ekleyin .

Burada da 140 karakter sınırlamasına takılacaksınız.


Bu durumda iki çözümde yeterince pratik olmuyor. Üçüncü çözüm burada devreye giriyor:

3) "Retweet" attığınız mesajları okuyup, irdeleyin ve öyle gönderin.



Bu yukarıdaki "dertler" internetin heryerden daha çok gündelik hayata nüfuz ettiği Amerika'dan geliyor olsa da Türkiye'deki kullanıcılarında yakın zamanda karşılaşacağı sorunlar olarak önümüzde duruyor. Bir gecede internet sitelerinin kapatıldığı bir ülkede düşünmeden göndereceğiniz bir "retweet" yüzünden başınıza gelmeyen kalabilir. Dikkat edin. Siz yine de bir "sorumluluk reddini" profilinize koyun.

Kaynak:


1) CNet - How to retweet without needing a lawyer

Yorumlar

Popüler Yayınlar