Çöp Üretmeden Yaşamak

Çöp, hayatımızın o kadar içerisinde olduğu halde farkında olmadığımız kavram. Fakat bu farkında olmamazlık çöpün çevreye ve bize olan etkilerini azaltmadığı gibi kat ve kat artırıyor. Çünkü bilinçsizce, gelişi güzel doğaya atılan çöpler en nihayetinde bizim yiyecek çevrimimize kıyısından köşesinden temas ediyor. Özellikle piller, kimyasal maddeler ve diğer zararlı çöplerden sulara karışan kurşun, civa ve benzeri atıklar hiç yok olmamak üzere besin zincirindeki canlılara yerleşip birikmeye başlıyorlar.


İşte Yeni Zelanda'lı bir çift (Matthew ve Waveney) çöplerden o kadar rahatsız olmuş ki çöp üretmeden, daha doğrusu geri dönüştürülemez nitelikte çöp üretmeden yaşanabileceğini göstermek için 1 sene çöp üretmeden yaşamışlar ve 1 sene sonunda sadece 1 poşet dolusu çöp üreterek bu girişmlerini başarıyla sonuçlandırmışlar.




Bu bir sene boyunca aldıkları her ürünün ambalajı da dahil olmak üzere geri dönüştürülebilir nitelikte olmasına dikkat edip plastik, naylon poşetlerden uzak durmuşlar. Organik ürünlerini evlerinin bahçesine gömerek bertaraf etmişler ve 1 sene sonunda sadece 1 poşet dolusu çöple bu girişimlerini başarmışlar.

Ayrıca bu 1 senelerini http://www.rubbishfreeyear.co.nz adresindeki bloglarında da anlatarak dünyanın geri kalanıyla paylaşmışlar.

Bu bir seneyi ise şu ilkeler doğrultusunda geçirmişler:

• Tüketici hakklarını kullan! Geri dönüştürülemez nitelikte veya plastik, tek kullanımlık hiç birşey satın alma

• Aile bireyleri ve arkadaşların eve gelirken herhangi bir çöp getirmemesini iste, küçük bir paket bisküvi bile olsa!

• Ambalajdan kaçınmak için ev yapımı ürünlere yönelmek, örneğin müsli çubuklarını evde fırınlamak gibi.

• Kompostlama (atıkları gübreye çevirme): Gıda atıkları ve biçilen çimler gibi atıklar için standart kompostlama ve tırnak, saç ve pamuk gibi uzun sürede bozunacak atıklar için uzun vadeli kompostlama

• Tekrar kullanım: Atık üretme! Kutu, ip, cam kavanoz vs. daha sonra tekrar kullanılabilir. (Fakat ihtiyaçtan fazlasını saklamadan).
(Ç.N. buraya bir not düşmeden edemeyeceğim; Tekrar kullanım günümüzün tüketime dayalı ekonomik sisteminin bireylerden istemediği, desteklemediği bir kavramdır. Çünkü ne kadar az tekrar kullanırsanız o kadar çok tüketirsiniz. Evladiyelik kavramının ortadan kalkmasının sebeplerinden biri de bu olsa gerek)

• Başkasına vermek: Birşeyin atık olması başka birinin bunu istemeyeceği anlamına gelmez.

• Bahçe tarımı ve hatta konserve yapımı.

• İkinci el satın almak: Normalde ambalajla gelen birşeyi satın almak istiyorsanız bu tek yol.

• Geri dönüştürmek: kağıt, alüminyum kutular, çeşitli plastikler vs.


Unutmayın çöpsüz ve temiz bir dünya mümkün.

Benzer bir yazım için bkz: Freeganizm nedir?

Yorumlar

Popüler Yayınlar