Hanımlar! Güzellik uğruna gözünüzü karartmayın.

Göz kremlerinin etkisi ne kadar adlı çeviri makalemden sonra benzer bir konuya tekrar el atmaya karar verip her türlü kozmetik, zayıflatıcı vs. ürünü hakkında bir makale daha çevirdim. Umarım vatana, millete bir faydası olur.

Kıvırcıklaşmış saçlar, ince dudaklar, zayıf kirpikler, sarkık boyun bölgesi, yamru yumru kalçalar. Piyasada, her bir güzellik sorununu çözdüğünü iddia eden bir ürün bulunmaktadır. Ancak çoğu çözmez ve çoğumuz işe yaramaz bu ürünleri alarak enayi yerine konuluruz.

Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde sosyo-davranış bilimleri üzerine araştırma yapan Laura Triplett'e göre bir güzellik sorununu çözmeye dair kuvvetli bir istek duymak işe yaramayacakları aşikar olas da bizi daha da ahmak yerine koyabilmektedir. Kilo verdirici ürünlerin reklamklarında kullanılan resimlerine etkinliği üzerine bir araştırma yapan Tripplet "Önceki ve sonraki safhaları gösteren resimlerde kilolu kişiyle kilo vermiş kişi bariz bir şekilde farklı kişiler bile olsa kilo vermeye istekli kişilerin söz konusu ürünü almaya çok daha fazla eğilimli oldukları rapor edilmiştir" diyor.

Gerçek şu ki; sadece FDA (Gıda ve İlaç Yönetimi) onaylı ürünlerin - yani ilaç olduğu kabul edilen şeyler - işe yaradığı ispat edilmiştir. Fakat güzellik ürünlerinin çooğu FDA onaylı değildir. Yani dramatik sonuçlara atlamayın. Ve kozmetik ürünler ve yeni bir kavram olan kozmekotikallerin (Ç.N. ilaçımsı kozmetikler) güvenilirliğinin sorun teşkil ettiğinin farkında olun. New York St-Luke's-Roosevelt Hastanesinden dermatolojist Dr. Amy E. Newburger'e göre çoğu tüketici kozmekotikallerin ilaçlar gibi kontrol edilip test edildiğine inanıyor, yani içindekiler ve nihai ürünlerin güvenilirlikleri açısından test edildiklerini, reklamlarda verilen sözlerin geçerli olduğunu düşünüyorlar.

Bu açıdan tüketicileri ahmak yerine koyan ürünlerin en başında kellik ve selülit tedavileri geliyor. Şimdi detaylı olarak bunları inceleyelim:




Kirpik Uzatıcılar

Ticari bir birlik olan Kişisel Bakım Ürünleri Konseyinin baş bilim adamı John E. Bailey "Kirpik uzatıcı ürünler FDA tarafından ilaç olarak kontrol ediliyor ve mutlaka onaylı olmaları gerekli" diyor. Onaylı bir ürün olarak Latisse vardır (fakat riskleri nedeniyle tavsiye etmiyoruz, özellikle göz rengini ve göz kapaklarının rengini koyultma potansiyeli vardır ve ayrıca aylık 120$ gibi bir ücretten de bahsetmek gerek). Ancak piyasada bir sürücü "kirpik uzatıcı" bulunuyor. Bazılarına FDA tarafından uyarı mektubu gönderilmiş çünkü içeriklerinde ilaç bulunmakta. Diğer kirpik ürünleri üreticileri ise ürün içeriklerinin peptitler ve vitaminlerden oluştuğuna dair reklamlar veriyorlar ve %64'ten %89'a kadar değişen oranlarda uzama sağladıklarını iddia ediyorlar. Ancak gerçek şu ki hiç bir kozmetik ürün kirpikleri uzatamaz aksi takdirde ilaç olması gerekir. Bir kozmetik ürün kirpiklerinizi uzatıyorsa kesinlikle içeriğinde yan etkileri bilinmeyen adsız bir ilaç vardır.


Saç düzleştirici maddeler

Popüler bir kuaför tekniği olan Brezilya Keratin Tedavisi (BKT) reklamları saçı aylarca düz ve sağlıklı tuttuğunu iddia eder. Ürünün içeriğindeki maddelerden en önemlilerinden biri formaldehid olup bu maddenin saç düzleştiricilerde kullanılması FDA tarafından yasaklanmamış olsa da olası bir kanserojendir ve gözde, burunda ve boğazda tahrişe; hırıltı ve öksürüğe; ciltte tahrişe ve diğer tepkilere neden olur. Bazı kuaförler formaldehit içermeyen BKT kullandıklarını iddia ediyor. Ancak bu ürün işe yarıyorsa bu sefer de büyük olasılıkla aldehit içeriyordur ki formaldehite benzer ve daha güvenilir değildir.

Bunun yerine saç düzleştirme aletlerini kullanmanızı öneririz.






Dudak Dolgunlaştırıcılar

Dudak dolgunlaştırıcıları test ettiğimizde elde ettiğimiz sonuçlar dudak hacmini artırma açısından hiç de etkileyici değildi. Birkaç ürün sadece geçici bir süre dudak hattını biraz düzleştirdi.

Bunun yerine bilindik makyaj hilelerini kullanmayı deneyin.

İz kapatıcılar

Minnesota Tıp Okulundan dermatoloji profesörü Dr. Crutchfield'e göre bir ciltteki bir izi normal cilde döndüremezsiniz. Bazı şeyler belli derecede yardımcı olabilir
ancak birisi kendi ürününün izleri tamamen ortadan kaldırdığını iddia ediyorsa doğruyu söylemiyordur.

Bir dermatologa görünün. Belirli lazer uygulamaları kızarıkları azaltıp cilt pürüzlerini azaltarak izlerin daha az dikkat çekici olmasını sağlyor.
ShopSmart says

Göğüs büyütücüler

Göğüsleri büyüten, kaldıran veya sıkılaştıran bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir madde yoktur. Reklamlardaki doğru olmayan vaatler kadınlara boş umutlar vermektedir.

Göz altı keselerini yok ediciler

Bir çok ürün göz altı keselerini yok ettiklerini söyler ancak bu tedavisi zor bir iştir. Bazı kişilerin göz altında ciltleri ince olup büyük damarlara sahiptir. Dolayısıyla bu tip ürünlere hemen koşmayın.


Evet, hanımlar-beyler. Umarım her derde deva olduklarını iddia eden kozmetik ürünlerini kullanmadan önce birkez daha düşünürsünüz. Herkese sevgiler, saygılar.

Kaynaklar:
1)http://www.consumerreports.org/cro/shopping/2010/march/bad-beauty-deals/overview/index.htm
2)http://www.consumerreports.org/cro/shopping/2010/march/bad-beauty-deals/beauty-products/index.htm

Yorumlar

Popüler Yayınlar