Alerji Mevsimi Geldi - Alerji mevsimini atlatmanın 10 yolu


Havalar ısınıp çiçekler açtıkça birçok insanın kanı kaynıyor ve dışarıya çıkıp sıcak, güneşli havanın keyfini sürmek istiyor. Ancak herkes için durum bu değil. Her sene Mart ayının gelmesi bazı insanlar için alerji mevsiminin başlaması demek. Sulanan gözler, boğazın gıcıklanması, sürekli burun çekmeler…Bu dertlerden muzdarip milyonlarca insan var. Amerikan Alerji, Astım ve Bağışıklık Akademisi verilerine göre sadece Amerika’da 60 milyon kişi var bu durumda olan.
Eğer siz de bir rahatlama çabasıyla bahar alerjisine karşı neler yapılabileceğini araştıranlardansanız yazının devamı tam sizin için.
İşte bu bahar mevsimini nispeten rahat atlatabilmeniz için 10 ipucu:
1. Polenlerin en çok görüldüğü saatlarde, yani sabah 5 ile 10 arasında kapalı mekanlarda kalın. Eğer kalamıyorsanız polenlerin bazılarının gözünüze kaçmasını önlemeye yardımcı olması için güneş gözlüğü kullanın.
2. Kaşındıkları halde gözlerinize temas etmekten kaçının. Gözünüzü kaşımak daha fazla polenin, kirin ve mikrobun gözünüze bulaşmasına sebep olur. Bunun yerine temiz bir bezle kompres yapın veya bol suyla yıkayın.
3. Polenlerin tavan yaptığı zamanlarda açık hava faaliyetlerinizi azaltınız. Hatta çim biçmeniz, bitkileri budamanız veya araba yıkamanız vs. gerektiğinde bunu sizin yerinize yapmasını başkasından rica ediniz.
4. Alerji semptomlarınızın meydana geldiği yerleri ve zamanı takip etmek için günlük tutunuz. Daha sonra maruz kalma durumlarını sınırlandırmak için gerekli önlemleri alınız.
5. Sizi tüm gece uyanık tutabileceklerinden dolayı uyurken de polenleri kendinizden uzak tutun. Açık havada giydiğiniz kıyafetleri yatağınızın yakınında ve hatta yatak odanızda bulundurmayın. Buna yıkadığınız çamaşırları kurumaları için dışarıya asmamak da dahildir, en azından alerji mevsimi geçene kadar.
6. Ellerinizi düzenli olarak yıkama alışkanlığı edinin. Nezle ve gribe karşı denenmiş ve kendini ıspatlamış tavsiye alerji semptomlarını azaltmada da etkili.
7. Yatmadan önce duş alın veya banyo yapın, özellikle açık havada vakit geçirdiyseniz. Vücudunuzdan veya saçınızdan yastığınıza bulaşabilecek polenler gecenizi eziyete dönüştürebilir.
8. Tatilinizi yabani otlardan uzakta planlayın.
9. Polenleri uzak tutmak için akşam camlarınız kapalı yatın. Mümkünse havayı temizleyen, soğutan ve kurutan bir klima kullanın.
10. Bölgenizdeki polen durumunu mümkünse takip edin. (Ç.N.: bu madde ABD için geçerli. Türkiye’de polen durumunu takip etmek mümkün müdür, bilemiyorum).

Tabi burada yazılanlar ancak alerjiden muzdarip olanları nispeten rahatlatacak cinsten tavsiyeler. Ciddi ölçüden alerji sorunu olanlar tabii ki öncelikle bu konuda uzman bir hekime gözükmeli ve hekimin söyleyeceği tavsiyelere ve vereceği tedaviye uymalıdır. Herkese alerjisiz bir bahar diliyorum.

Kaynak:
1) 10 ways to feel better this allergy season

Yorumlar

Popüler Yayınlar