Digital Zapatismo

Bir fi tarihinde bulup çevirdiğim bir yazıyı burada da paylaşmak istedim. buyrunuz okuyunuz.


digital zapatismo ocak 1998’de başlamış bir harekettir. dijital savaş (ya da mücadele) ilkesini benimsemiştir.

hareket öncesiyle ilgili biraz bilgi vermek gerekirse:
ocak 1994’te meksikanın chiapas eyaletinde subcomandante insurgente marcos tarafından idare edilen ve kendilerine zapatista ulusal özgürlük ordusu (zapatista national liberation army – ezln) diyen bir grup isyancı bir dizi meksika ordusu kışlasına karşı “savaş ilanı”nda bulunmuştur…bu kişilerin isteği meksikanın en fakir insanları için iş, ev, sağlık ve eğitimdir…

ancak subcomandante insurgente marcos farklı bir tür isyancıdır. paralı asker tutmak yerine hackerlarla anlaşmıştır. meksika hükümeti isyanla ilgili haberleri sınırlamak ve değiştirmek için kitle iletişim araçları üzerindeki denetimini kullandığında davasını doğrudan internete taşımıştır. digital zapatismo böyle doğmuştur.

digital zapatismo zapatista hareketiyle ilgili bilgileri uluslararası topluma iletmek üzere başlatılmıştır. dünyanın çeşitli yerlerinde zapatista web sayfaları ve koalisyonları ortaya çıkmıştır. meksika hükümeti isyanı bastırmak için askeri müdahalede bulununca zapatistalar birden fazla şekilde karşılık vermiştir:


(http://www.collusion.org/article.cfm?ıd=121 adresinde bir kısmının tercümesini yaptığım metnin tam halini bulabilirsiniz) (not..linkini verdiğim adres hala mevcut ama galiba çöküyor ara sıra...)

daha fazla bilgi için tıklayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar