İnsanlar Para Vermek İster!

Gelecekte kesinlikle herşey ücretsiz olacak; ancak kişisel deneyimime göre de insanlar para vermek ister. Gerçekten! İnsanlar, kitleler halinde ücretsiz olanı alacaklardır. Normalde karşılığını ödemek zorunda kalacakları için asla el sürmeyecekleri bir şeyi ücretsiz olması durumunda istiflemeye çalışacaklardır. Genel olarak en düşük fiyatın cazibesine kapılırlar; peki bedavadan daha ucuz olan ne vardır?
Ancak, insanların beğendikleri ürün ve hizmetlerin üreticilerine-sağlayıcılarına ödemeyi tercih edecekleri kaynakları varsa bu ödeme:
1) Bir bağlanma biçimidir
2) Bir onay işaretidir
3) Bir oydur
4) Üreticiye olan bağlılığı gösterir
5) Ödemeyi yapanın kendini iyi hissetmesini sağlar.
İnsanlar bir şeyler satın alırlar, ancak hepimizin arzu ettiği şey ilişki kurmaktır. Bir şey karşılığında ödeme yapmak, en basit ilişki türüdür. Çok ilkeldir fakat gerçektir.
Bu ödeme yapma dürtüsüyle ilgili bazı hususlar vardır.
Yapılacak ödemenin herkes tarafında, çok kolay ve en sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi gerekir. En ufak bir güçlükle bile karşılaşılmamalıdır. Ödeme ne kadar kolay olursa insanlar o kadar çok ödeme yapmaya istekli olurlar.
Fiyat seviyesi makul olmalıdır. Yani ücretsiz olan benzer şeylerle kıyaslandığında makul olmalıdır!
Ödeme yapmanın faydaları bariz ve şeffaf olmalıdır. Bunu sağlamaya yönelik olarak basit bir şekilde iletilebilmeyi yakalamak için yaratıcılık gerekir. Ödeme yapmanın faydaları belirgin değilse ödeme zor yapılır. Bedavaya kıyasla nelerin faydalı olduğuna dair öneriler için “Bedavadan Daha Cazip” adlı makaleme bakabilirsiniz.
Peki ödeme yapmak istendiğine dair herhangi bir kanıt var mı? Yakın tarihte İngiltere’de İngiliz Müzik Hakları – British Music Rights’ın sponsorluk yaptığı bir piyasa araştırmasının sonucunda fanların ödeme yapmak istediği ortaya çıkmış. Bu araştırma sonucunda katılımcıların belli bir aylık ücret karşılığında üzerinde DRM (Digital Rights Management) bulunmayan sınırsız bir dosya indirme hizmeti istedikleri ortaya çıkmış – ki bu daha mevcut olmayan bir ödeme şekli. (Ç.N. bu makalenin orijinali 1 Ağustos 2008’de yayınlandığında böyle bir hizmet mevcut değildi, artık böyle hizmetler mevcut).
İnsanlar kolay, adil ve kazançlı olması durumunda severek ödeme yaparlar.

Yazar: Kevin Kelly
--------------------------
Yazının orijinali İngilizce olup Türkçeye Evren Dağlıoğlu tarafından çevrilmiştir. Orijinali için tıklayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar