Android 4.0'ın (Ice Cream Sandwich) En iyi 10 Özelliği


ZDNet'te, yeni çıkan Android 4.0'ın (namı diğer Ice Cream Sandwich - veya Türkçe karşılığı olarak Dondurmalı Sandviç kullanıldığını gördüm muhtelif yerlerde) en iyi 10 özelliğini inceleyip ortaya koyan bir yazı yayınlandı. Bu yazının belirli kısımlarını aşağıda Türkçeleştirerek yayınlıyorum.

"
...

İlk olarak son kullanıcılara yönelik iyileştirmelerden bahsedelim:

1. Yeni tutarlı görünüm: Tasarımcı Matias Duarte'ye göre (WebOS'un eski tasarımcısı) "İnsanlar Android'i beğenip ona ihtiyaç duydular ancak onu sevmediler". Buradan hareketle yeni widgetlar, yeni hareketler (gestures), bağlama duyarlı eylem çubukları (context sensitive action bars), daha fazla keşfedilebilir komutlarla vs. kullanıcı arayüzünü “büyüleyici, kolay ve güçlü” hale getirmek için büyük bir revizyon gerçekleştirdi. Androidin önceki sürümlerinden şikayet edenler yeni sürüme mutlaka bir kez göz atmalılar.

2. Yeni sistem yazı tipi: Android 4'te Galaxy Nexus'taki gibi özellikle yüksek çözünürlüklü ekranlar için tasarlanmış yeni "Roboto" fontu desteklenmektedir.

3. Ekran görüntüsü yakalama: Artık power ve ses düğmelerini basılı tutarak çalışmakta olan uygulamanın ekran görüntüsünü yakalayabiliyorsunuz. Küçük bir iyileştirme gibi gözükse de daha önceki Android'lerde böyle bir özellik yoktu.

4. Ana ekran (Home screen) iyileştirmeleri: Android 4.0'ın ana ekranındaki yeniliklerden bazıları: boyutları değiştirilebilir wiidgetlar, sürükle-bırak yöntemiyle klasör oluşturabilme, özelleştirilebilir hızlı eylem çubuğu.

5. Instant voice: Eski sürümlerde sesin yazıya dönüştürülmek üzere sunuculara gönderilmesi için önce kaydın bitmesi bekleniyordu. Şimdi ise kayıt düğmesine basıp konuşmaya başladığınızda konuşma metni daha konuşmanız devam ederken ekranda görünmeye başlıyor.

Şimdi de geliştiricilere yönelik iyileştirmelerden bahsedelim:

Android 4, geliştiriciler için büyük ama çok büyük bir sürüm. API farklılığı raporlarına göre Android 4.0'da Android 3.2'ye kıyasla toplam 1219 değişiklik veya en son büyük sürüm olan Android 2.3.3'e kıyasla 3262 değişiklik var. İşte en önemli iyileştirmelerden bazıları:

6. Tablet ve telefonlar için birleştirilmiş API: Android 3 sadece tabletler içindi, dolayısıyla çoğu geliştirici onu pas geçti. Android 4.0 ise hem tabletler hem de telefonlar için. Yani seneye bu zamanlarda 10-100 milyonlarca cihazda kullanılıyor olacak fakat Android 3 ise 5 milyondan az cihazda bulunabilecek. Ice Cream Sandwich yüklü ilk telefon Samsung Galaxy Nexus olacak. Daha duyurulmamış olsa da ilk tablet de Samsung Galaxy Tap 10.1 veya 8.9 olacak.

7. Social API: Google en önde gelen sosyal medya tedarikçilerinden bir kaçını seçmek yerine isteyen sosyal medya tedarikçisinin kendi bağlantısını yazabilmesi için bir API sunmuş.

8. Android Beam: Artık NDEF Push teknolojisiyle iki Android telefon, yakın mesafeden (yaklaşık 4 cm ) güvenli bir şekilde rehber, web sayfası, video veya her tür uygulama tanımlı bilgiyi paylaşabilecek.

9. Erişim Kolaylığı: Nihayet Android'de bazı gerçek erişim kolaylıkları yer almaya başladı. En büyük olanı görme kaybı olan kullanıcıların ekranda parmak gezdirmek suretiyle içerik tanımını dinlemelerini sağlayan dokunarak gezinme (explore-by-touch) modu. Uygulamanız ile Erişim Kolaylığı alt yapısını anlaştırmak ekran okuyucular için ilave bilgi sağlamakta.

10. VPN istemci API'si: Artık Cisco gibi markalar root erişimi ve üreticilerle özel anlaşmalar gerektirmeden olağan uygulamalar gibi kurulan bağlanılabilir VPN sağlayıcıları üretmekte.

Daha sayılabilecek tonlarca başka API var....

Ayrıca Android 4'te, Android 3 için olup tabletlere yönelik olan özellikler de mevcut...

..."

Yazının İngilizce orijinalini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Benzer yazılar:
1) iPhone 4S incelemesi
2) Galaxy S II En Hızlı Grafiklere Sahip Android Telefonu
3) Amazon Kindle Fire vs Apple iPad 2

Yorumlar

  1. ben sunu merak ediyorum. simdi ben sony'nin 3g li tabletini bekliyorum cıkınca alıcam ama onda honeycomb var peki ics çıktıgında onu ics'ye upgrade edebilir miyim ki_?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar