Samsung Galaxy S III - Dört Çekirdek Gerçekten Gerekli mi?

wired.com'da çıkan bir makalede başlıktaki soru tartışılmış. Dört çekirdekli bir telefona gerçekten gerek var mı? (1)

Samsung'un Exynos 4 işlemcisi

Hazır olsanız da olmasanız da dört çekirdekli işlemciler akıllı telefon ve tablet pazarına girmeye başlıyorlar, özellikle alacağınız bir sonraki telefon, özellikle Android işletim sistemine sahipse büyük ihtimal dört çekirdekli bir işlemciye sahip olacak.

Dört çekirdekli bir işlemcinin iki ve tek çekirdekli işlemcilere göre avantajları kağıt üzerinde çok fazla. Her ne kadar Samsung ve Nvidia dört çekirdekli işlemcilerini yere göğe sığdıramasalar da teknoloji uzmanları aynı fikirde değil. Onlara göre bu işlemcinin gerçek potansiyelini gerçek kullanıma sokabilmesi için daha aylar ve hatta yıllar var. Çünkü piyasadaki uygulamaların hepsi tek çekirdek ve çift çekirdek için tasarlanmış durumdalar. Ve bu uygulamalar dört çekirdekli sistemde de en iyi ihtimalle çift çekirdekmiş gibi çalışacaklar.


Her ne kadar Android 4.0 işletim sistemi dört çekirdek için optimize edilmiş olsa da bu durum bağımsız geliştiricilerin piyasaya sürdüğü uygulamalar için geçerli değil. Dolayısıyla bu uygulamalar söz konusu olduğunda dört çekirdekten beklediğiniz performansı göremeyeceksiniz.

Peki iPhone bile hala çift çekirdekle çalışırken (ki oldukça iyi çalışıyor) Android cephesinde bu dört çekirdek merakı nereden kaynaklanıyor? Cevabı basit: Rekabet. iPhone haricindeki cep telefonu üreticileri ürünlerini farkılalaştırabilmek için teknolojik yeniliklere saldırıyorlar. Dolayısıyla tüketiciden bir talep gelmeden daha yeni teknolojiyi piyasaya sürüyorlar. Dolayısıyla teknoloji önden geliyor, onu kullanacak yazılım ve uygulamalar onu takip ediyor. Sonuçta ortada dört çekirdek teknolojisi varken elbette onu kullanacak uygulamalar da geliştirilecek ancak uzmanların da söylediği gibi bu uygulamaların gelmesi aylar ve hatta yılları bulabilir.

Peki dört çekirdeğin hiç faydası yok mu? Var tabi ki. Herşeyden önce pil tasarrufu sağlıyor. Android 4.0, dört çekirdekli işlemciyle uyumlu olduğu için daha hızlı çalışıyor.

Bu durumda dört çekirdekli bir telefon almayı ancak ileriye yatırım olarak görmek gerek -ki bu durum normalde teknoloji ürünleri için pek geçerli değildir, çünkü teknoloji eskir. Özellikle tüketici elektroniği alanında aldığınız ürünün altı ay-bir sene sonra mutlaka daha iyisi çıkar. Bu durum dört çekirdekli işlemciye sahip telefonlarda nasıl gerçekleşecek bekleyip göreceğiz.

Not: Bu arada Samsung Galaxy SIII Avrupa'da 4 çekirdekli işlemciyle satılacakken ABD'de çift çekirdekli işlemciyle piyasaya sürülecekmiş.(2)

Kaynak:
1) wired.com - Does Samsung’s Galaxy S III Smartphone Even Need Quad-Core Power? -
2) wired.com - Samsung Galaxy S III, Without Quad-Core CPU, Slated for 5 U.S. Carriers

Yorumlar

Popüler Yayınlar