Ücretsiz Proxy - Free Proxy

(For English please scroll down)

Evet, düşenin halinden düşen anlar demiş nasrettin hoca. Ben de bir düşen olarak bu yazımda firewall'arın arkasında, okullarda, işlerde kısıtlanıp kalan maillerini kontrol edemeyenler için kendi araştırmalarım sonucunda web'de bulduğum çözümleri sizlerle paylaşarak dertlerinize bir nebze olsun derman olmaya çalışacağım.

Öncelikle belirtmeliyim ki insan başına gelmeden bazı şeylerin ne kadar önemli olduğunu anlayamıyor. İşte ben bugün gmail hesabıma ulaşamayınca bunun ne kadar önemli olduğunu anladım. Şirketimizde çeşitli sebeplerden ötürü bir kaç haftadır hem şirket mailimize dosya büyüklüğü kotası konuldu hem de ücretsiz mail hizmetleri engellenmekte. Benim de bugün bir dosyayı göndermem lazımdı. Fakat ne şirket mailinden (dosya boyutu büyük olduğu için) ne de gmailden (gmail engelleniyor) maili gönderemedim. Bunun üzerine internet kazan ben kepçe her yeri didik arayıp en sonunda bir çözüm bulup dosyamı gönderebildim. Şimdi aşağıda bu arayışım sırasında bulduğum çözümleri sizinle paylaşacağım. Bu çözümlerden bazıları işinize yarayacak bazıları yaramayacaktır, bunun sebebi tahminimce içerisinde bulunduğunuz network'ün güvenlik ayarlarının farklılık göstermesidir. Eğer çok sağlam bir networkteyseniz büyük ihtimal hiç biri çalışmayacaktır fakat bunun gerçekleşme ihtimali %10'dur diye düşünüyorum (kaynak sormayın gösteremem). Bu arada bu çözümlerden sadece bir tanesi benim işimi gördü.


Öncelikle benim işimi gören çözümü vereyim:
1) Web proxy çözümü: Web proxyler giremediğiniz adrese sizin yerinize girip gelen bilgileri size gösteren normal web sayfalarıdır. Özellikle proxy'nin değiştirelemediği durumlarda bilgiyi kendi üzerinden size taşırlar. Fakat web proxylerin çeşitli dezavantajları vardır, birincisi bant genişlikleri kısıtlı olduğu için bir aşırı yüklenme olduğunda veri aktarımı yavaşlar. İkinci olarak çoğu web proxy https bağlantılarını (secure bağlantı) desteklemez. Üçüncü olarak https bağlantıları destekleyen web proxylerde her türlü şifre bilginiz söz konusu proxy sitesinde veya siteyle sizin bilgisayarınız arasında üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilebilir. Dolayısıyla https bağlantılarını bu proxyler üzerinden yapacakken her türlü riski göze alın.


web proxyler içerisinde benim en sevdiğim proxy http://www.anonymouse.org sitesidir. Fakat bu sitenin ücretsiz versiyonu sadece normal bağlantıları desteklemektedir. https bağlantılar desteklenmemektedir. ayrıca artık sitenin kendisi de tanındığı için doğrudan şirketlerin firewall kara listesine girebilmekte ve hiç açılmamaktadır.



https bağlantıları için ücretsiz site bulmak gerçekten zor ama eninde sonunda buldum bir tane: http://www.filternoob.co.cc. Sanırım yeni bir site, dolayısıyla çok bilinmiyor olabilir. Yukarıda belirttiğim gibi https bağlantılarınızı yaparken tüm riskler size aittir, bilgileriniz ya da şifreleriniz çalınırsa sorumluluk kabul etmiyorum. Bu sitedeki verilen adres satırına www.gmail.com yazıp login sayfasını açıyorsunu ve normal şekilde login oluyorsunuz. Mail gönderebiliyor ve alabiliyorsunuz, ancak aktarım bu site üzerinden olduğu için 100 kb'lik dosyalar bile çok yavaş gidiyor ama gidiyor. Bir de eklediğiniz dosyaların adları bozuluyor ve uzantıları siliniyor. Fakat dosyayı indirdikten sonra uzantısını yine doğru hale getirirseniz (mesela .rar uzantılıysa dosya adına .rar eklediğinizde) dosya yine çalışır hale geliyor. Mecbur kaldığınızda kullanabileceğiniz bir can kurtaran site.

2) Google'ı proxy olarak kullanma çözümü: Evet, ilk görünce "vay be" dediğim çözümlerden biri. Bu çözüm benim işimi görmedi fakat belki sizin işinize yarar. Bu çözüm için google'ın web sayfalarını tercüme eden servisini kullanıyoruz. web tarayıcınızın adres satırına http://www.google.com/translate?langpair=en|en&u=www.siteadresi.com ibaresini yazıyoruz. Burada www.siteadresi.com yerine istediğiniz adresi yazıyorsunuz. Bu arada bu çözüm de sadece normal http sayfları için geçerlidir, https'lerde çalışmıyor. bu arada en|en yazan yeri düzeltmezsini "Does not support english to english translation" gibi bir mesajla karşılaşırsınız. Açacağınız sayfa ingilizceyse en|en yerine fr|en yazın. fransızcadan ingilizceye çeviriyormuş gibi olur, fakat site zaten ingilizce olduğu için olduğu gibi gösterilir.



3) Üçüncü yöntem biraz uğraşmayı gerektiren, "tunneling" veya "http tunneling" denen yöntem. Bu yöntem az buçuk çalışma mantığı açısından 1. çözümdeki web proxy mantığını andırsa da biraz daha farklı. Ama esasen yine bir aracı nokta vasıtasıyla asıl ulaşmak istediğimiz siteye erişmek şeklinde özetleyebiliriz. Burada yöntemde farklılık vardır. http://your-freedom.net gibi hem ücretsiz hem de ücretli hizmet veren servisler aracılığıyla kullanabileceğiniz gibi uğraşmayı göze alırsanız eve bir web proxy kurup ip adresinizi (statik ip'nizin olmadığını varsayıyorum) http://www.dyndns.com adresinden alacağınız ücretsiz hizmetle sabitleyerek iş yerinden evinizde kurduğunuz bu web proxy'ye bağlanmak suretiyle iş yerindeki kısıtlı internet erişimini aşabilirsiniz. Bu arada your-freedom.net'in çalışma mantığı aşağıdaki şekildedir:




4) hosts dosyasını edit etmek (örneğin youtube'a girmek için). Bu çözüm daha çok youtube'a girmek isteyenler için işe yarayacaktır. C:\Windows\System32\drivers\etc dosyasının içerisinde hosts adında bir dosya vardır. Bu dosyanın bir uzantısı yoktur. Bu dosya sistemin internete erişirken ilk önce baktığı bir dosyadır. Sistem bir ad çözümlemesi yapacağı zaman misal www.youtube.com, ilk bu dosyaya bakar eğer bu adres için bir ip adresi tanımlanmışsa dns sunucusuna gidip sorgulamaz fakat bir kayıt yoksa dns sunucusuna gider ve bu adresin ip adresini sorgular. Eğer ilgili site sadece dns sunucusunda filtreleniyorsa (bizim ülkemizde bu şekilde filtreleniyor şuan) bu sorguya bir cevap dönmeyeceği için ya da başka sayfaya yönlendirilerek ilgili sayfaya erişim engellenir. Fakat ip adresini biliyorsanız ve ip engellemesi yapılmamışsa ilgili siteyi hosts dosyasına ilgili kaydı ekleyerek açabilirsiniz.

örnek olarak youtube'u veriyorum:

hosts dosyasına çift tıklayın. sistem size hangi programla açmak istediğinizi soracak, listeden notepad.exe'yi seçin. dosya açıldığında en son iki satırda (daha önce başka kayıt girmediğinizi varsayıyorum)

127.0.0.1 localhost
::1 localhost

ibareleri vardır. Hemen bunun altına

208.117.236.70 youtube.com
208.117.236.70 www.youtube.com

satırlarını ekleyin. IP adresiyle adres arasında en az bir boşluk vermeyi unutmayın. Dosyayı kaydedin ve kapatın. Vista kullanıyorsanız yaptığınız değişiklik hemen etkisini gösterecektir. XP'de sistemi restart etmeniz gerekebilir.

Bu arada Vista'da Hesap Denetimi özelliği aktifse dosyayı açmakta zorluk çekebilirsiniz. Bunun için bu özelliği kapatın ve dosyayı, sağ tıklayıp çıkan menüde "Yönetici olarak aç" komutunu tıklayarak açmayı deneyin. Olmazsa ayrı bir klasörde boş bir txt dosyası yaratın ve içerisine


127.0.0.1 localhost
::1 localhost
208.117.236.70 youtube.com
208.117.236.70 www.youtube.com

satırlarını kopyalayın. Dosyanın adını hosts olarak değiştirin ve uzantısını silin. Daha sonra bu dosyayı ilgili hosts dosyasıyla değiştirin (orijinal dosyayı tamamen silmek yerine bir yere kopyasını alırsanız daha iyi olur). Bu şekilde denerseniz olması lazım.

5) iGoogle üzerinden gmail'i kontrol etme: Bu çözüm sadece gmail'i kontrol etmek için kullanılabilir. Biliyorsunuz google'ın iGoogle diye bir hizmeti başladı. İstediğiniz appletleri ana sayfaya koyarak google'ın açılış sayfasını zenginleştiriyorsunuz. İşte bu appletler'den biri de gmail hesabınızı görüntüleyebileceğiniz bir applet. Bu applet'i ana sayfanıza koyduğunuzda iGoogle sayfanız üzerinden maillerinizi okuyabilir ve mail gönderebilirsiniz. Fakat bu appletin tek eksi yanı attachment gönderemiyorsunuz. Sadece attachmenti olmayan mailler yollayabiliyorsunuz. Fakat bu durum gelen mailler için değil, gelen maillerdeki attachment'ları download edebiliyorsunuz. Yine de hiç yoktan iyidir.

Umarım çok dağınık şekilde yazmamışımdır ve bu bilgiler birilerinin işine yarar. Herkese kolay gelsin.

For English readers

To access prohibited sites I'm mainly using 2 web solutions. The first one is anonymouse.org and the second one is http://www.filternoob.co.cc.

Anonymouse.org is good for accessing normal http pages, but its free version does not support secure pages (https).

The second solution supports https pages but using such solutions are not secure as you forward your secret information to 3rd party pages. They can be stolen. So it's risky to use such pages but it may have been the only solution to reach https pages, for example to login to gmail. This second solution is working for gmail, and you can read mail, send mail (with and w/o attachment). But as I said use this solution with precaution and as a last resort. I've in no way have any relation with the site owner, and I will not accept any responsibility should any problem occurs.

Another solution is to use http://your-freedom.net . This service is providing forwarding services so you will use them as proxy.

Yorumlar

Popüler Yayınlar