Hugo Chavez Kimdir?

"Hugo Chavez kimdir?" diye bir soruyla başlamak istiyorum bu yazıma. Kimdir bu adam? Onunla ilgili haberler niye bu kadar kısıtlı? Niye hakkındaki olumsuz haberler, olumlu haberlere kıyasla daha çok gözümüze batıyor? Hakkındaki sorular daha çoğaltılabilir. O yüzden basit olan soruları cevaplayarak başlayalım

Kimdir?
Wiki'ye göre 28 Temmuz 1954 tarihinde yoksul bir aileye doğmuş olup tam adı Hugo Rafael Chávez Frías'dır. Kökeni karışıktır: Amerikan yerlisi, Afro-Venezüela ve İspanyol köklere sahiptir. 17 yaşında askeri okula kaydolmuş ve 1975 yılında asteğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra izin alarak Caracas'ta Simon Bolivar Üniversitesinde siyaset bilimi okumuş ancak eğitimi tamamlayamamıştır. Bunun üzerine yarbaylığa kadar yükseleceği 17 yıllık askerlik hayatına başlamıştır.

Darbe Girişimi
1992 yılında yarbay iken yolsuzlukları ayyuka çıkmış bulunan devlet başkanı Carlos Andrés Pérez'e karşı darbe girişiminde bulunmuş fakat başarılı olamamıştır.

4 Şubat 1992 tarihinde emrindeki beş askeri birlikle Caracas'ta kilit askeri ve iletişim noktalarını ele geçirmiştir. Nihai hedef deniz aşırı bir geziden dönen Pérez'i ele geçirmekti. Fakat çeşitli engeller, ihanetler ve sebeplerden ötürü darbe girişimi başarısız olmuş ve Chavez ulusal televizyonda konuşmak şartıyla teslim olmuştur. Televizyon konuşmasında emrindeki askerlere silah bırakma çağrısı yapmış fakat bu başarısızlığını "şimdilik" olarak da belirtmiştir

Teslim olduktan sonra hapis cezasına çarptırılmış ve 2 sene mahkum olarak kaldıktan sonra 1994 yılında o dönemin başkanı Rafael Caldera tarafından affedilmiştir.

Siyasi Yaşamı
Chavez hapisten çıktıktan bir süre sonra politikaya girdi ve 1998 Başkanlık seçimlerine hazırlandı. Yaptığı başarılı seçim kampanyası sonucunda %56 gibi yüksek bir oy oranıyla başkan seçildi. Başkan seçildikten sonra hızla kendi Bolivarvari Devrimini yapmaya girişti. Demokratik sosyalizm ile Latin Amerikan entegrasyonunu teşvik etti. Neoliberalizm, küreselleşme ve ABD'nin dışişleri politikasına karşı ciddi bir muhalefet yürütmeye başladı.
Öncelikle sosyal güvenlik sistemi, alüminyum endüstrisindeki holdingler ve petrol sektörü olmak üzere özelleştirmeleri durdurdu.
İktidara geldikten sonra anayasanın başkanlık seçimleriyle ilgili hükümlerinde değişiklik yaptı ve bunun sonucunda erken seçime gidildi ve bu seçimden de %60 oyla galip ayrıldı.

2002 yılında büyük petrol şirketi sahipleri ve bunların örgütledikleri kişiler Chavez'in kararlarına karşı genel grev başlattılar. Daha sonra bu grevciler başkanlık sarayına doğru yürümeye başladılar ve saray önünde Chavez yanlıları ile bu grup arasında çatışma yaşandı. Daha sonra beklenmedik şekilde o tarihteki genelkurmay başkanı Lucas Rincon Chavez'in başkanlıktan ayrıldığını halka duyurdu. Chavez bir askeri üsse getirildi ve burada tutuldu. Askeri liderler Fedecamaras başkanı Pedro Carmona'yı geçici hükümeti kurması için görevlendirdi. Carmona'nın ilk kararı Chavez döneminde verilmiş başlıca ekonomik ve sosyal düzenlemere yönelik hükümleri iptal etmek ve Meclisi feshetmek oldu.

Bu kararlar üzerine Caracas genelinde halk gösterileri ve yağmalar başladı. Chavez'e bağlı askerler karşı-darbe için halkın desteğini istediler. Daha sonra başkanlık sarayını tekrar ele geçirip Chavez'i tutulduğu yerden kurtardılar. Chavez başkanlığı tekrar devraldı. Göreve başladıktan sonra Chavez ABD ordusunun darbede doğrudan parmağının olduğuna dair elinde sağlam kanıtlar olduğunu iddia ederek ABD karşıtlığını kuvvetlendirdi. Öncelikle Küba olmak üzere diğer Latin Amerika ülkeleriyle yakın ilişkiye geçerek sosyalist hareketlerin bayraktarlığını üstlenen Chavez bu yolda Rusya ile de dirsek temasına geçerek Rusya'nın uzun yıllar sonra tekrar bu bölgede bayrak dalgalandırmasına da sebep oldu.

(..Siyasi politikaları hakkında yazdığım makaleye geçmek için tıklayınız)



_____________________________________________________
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Chavez

Yorumlar

  1. israile tepkisini gösteren bu adam benim de favorimdir. fav + rap mep emeğe saygı gider bu..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar