Yoksullara Gözlük

Oxford Üniversite'sinde eskiden profesörlük yapan İngiliz mucit Josh Silver, su mercekli gözlük tasarımıyla oyunu tersine çevirecek bir buluşa imza atmış. Biraz Zihni Sinir projesi gibi gözükse de Silver'in faydalandığı çalışma ilkesi çok basit: bir lens ne kadar kalınlaşırsa o kadar kuvvetlenir. Gözlükte kullanılan plastik lensler esasen içi sıvıyla dolu iki şeffaf dairesel keseden ibaret. Her bir kese gözlüğün saplarındaki küçük bir şırıngaya bağlı.

Gözlük kullanıcısı bu şırıngayla kese içerisindeki suyun miktarını artırıp azaltmak suretiyle merceklerin gücünü değiştirebiliyor. Gözlük kullanıcısı merceğin ayarından memnun olduğunda (yani etrafı net görebildiğinde) küçük bir vidayla şırınganın ayarını sabitliyor ve şırınga çıkartılıyor. Bu gözlüğü geliştiren ekip, basit çalışma ilkesine sahip bu gözlüğün çok küçük bir yardımla insanlar tarafından kolayca kullanılabildiği tespit etmiş.

Gözlüğün kullanılmasının hedeflendiği ülkeler Sahara altı Afrika'da yer alan ülkeler. Bu ülkelerde 1.100.000 kişiye 1 göz dokturu düştüğü düşünüldüğünde bu gözlük sayesinde kaç kişinin rahat edebileceğini siz düşünün. Şimdiye kadar 30.000 adet dağıtılan gözlükte hedef 100 milyon adet dağıtmak.

kaynak: guardian

Yorumlar

Popüler Yayınlar