8 Şubat'tan sonra WhatsApp Yerine Kullanabilecek Alternatifler Nelerdir?

Whatsapp’ın 8 Şubat tarihiyle yeni gizlilik sözleşmesini imzalamamış kullanıcıların uygulamayı kullanmaya devam edemeyeceğini artık herkes duymuştur. Büyük ihtimal çoğu kullanıcı bunu önemsemeyip uygulamayı kullanmaya devam etmeyi tercih edecektir.

Ama bir de kişisel bilgilerinin gizliliği konusunda hassas olan kullanıcılar var. Onlar için en başta gelen 2 alternatifi araştırıp özelliklerini aşağıda paylaşmadan önce ilk olarak Whatsapp, Telegram ve Signal’in hangi verileri topladığı verilere bir bakalım. 



Hangi uygulama hangi bilgileri topluyor 

WhatsApp
Cihaz Kimliği 
Kullanıcı Kimliği 
Reklam Verileri 
Satınalma Geçmişi 
Kaba Konum 
Telefon Numarası 
Eposta Adresi 
Kişiler 
Ürün Etkileşimi 
Çökme Verileri 
Performans Verileri 
Arıza Teşhis Amaçlı Diğer Veriler 
Ödeme Bilgileri 
Müşteri Desteği 
Ürün Etkileşimi 
Diğer Kullanıcı İçerikleri
Telegram
İletişim Bilginiz 
Kişiler 
Kullanıcı kimliği
Signal
Yok (Sadece telefon numaranız) 

Maksat WhatsApp'tan diğer uygulamalara geçmek olduğu için Telegram’ın ve Signal’in bazı dikkat çeken artıları ve eksilerine bakacağız.

Bu arada kısa anketimizi de doldurur musunuz? Telegram
Artıları
  • Özellikler söz konusu olduğunda Telegram açık ara önde. Birçok cazip özelliğe sahip. 
  • Temel mesajlaşma ve grup özelliklerine ilaveten WhatsApp’tan farklı olarak grupların üyesi sayısı 200.000’e kadar çıkabiliyor. Ayrıca botlar, anketler, sorular, hashtagler ve dahası özellikle grup iletişimini eğlenceli hale getiriyor. 
  • Kendini imha eden mesajlaşma.
  • 1.5 GB’ye kadar dosya paylaşabilme.
  • Sesli ve görüntülü arama. 
  • Uçtan uca (E2E) şifreleme özelliğini kendine ait “MTProto” mesajlaşma protokolüyle sağlıyor.
  • Gizli sohbet özelliği. Gizli Sohbetler sadece mesajı gönderen cihazda ve mesajı alan cihazda okunabiliyor. Aynı hesaplar kullanılsa bile gizli sohbet başka cihazlarda okunamıyor. 
  • Kendi kendini silen mesajlar.
Eksileri 
  • Tüm sohbetler Telegram’ın sunucularında saklanıyor ve bulut sunucuda yedekleniyor. Yani şifre anahtarları Telegramda tutuluyor ve tüm sohbetler okunabilir. 
  • Rehber bilgisi sunucularında saklanıyor, ayrıca metadatalar yeterince şifrelenmiyor. Ancak yine de bu Rehber’in Sunucuya gönderilmesi ayarlardan kapatılabiliyor.
  • Kullandığı "MTProto" protokolü tam olarak açık kaynaklı değil ve dışarıdan kriptografi uzmanlarının denetimine açık değil. Bu anlamda kriptoloji uzmanları tarafından eleştiriliyor. Ancak yine de Aralık 2020 tarihli bir araştırma protokolün en son versiyonunun güvenliğini teyit ediyor. 
Signal
Artıları
  • Sesli ve görüntülü birebir ve grup görüşmeleri yapılabiliyor. Grup görüşmeleri en fazla 5 kişiyle yapılabiliyor, bu sayı arttırmak için çalışıyorlar. Tüm görüşmeleri wi-fi ve veri bağlantısı üzerinden gerçekleşiyor ve ücretsiz (servis sağlayıcı tarafından uygulanabilecek olan veri bağlantısı ücreti hariç). Ayrıca grup mesajlaşması yapılabiliyor. 
  • Tüm iletişim uçtan uca şifrelidir, yani kullanıcı iletişimini şifrelemek için oluşturulan anahtarlar kullanıcıların cihazlarında oluşturulur ve saklanır, sunucularda değil. 
  • Android cihazlarda kullanıcılar Signal’i varsayılan SMS/MMS uygulaması olarak atamak suretiyle şifrelenmemiş SMS mesajlarını da gönderebilirler (şifrelenmemiş olarak). 
  • Signal’de kendini silen mesajlar oluşturulabiliyor. Mesajlara bir zaman aşımı tanımlanmak suretiyle, söz konusu süre aşıldığında mesaj hem gönderen cihazdan hem de alıcı cihazlardan otomatik olarak silinir. Bu süre 5 saniye ile 1 hafta arasında olabilmektedir ve zamanlayıcı, alıcı kendindeki mesajı okuduktan sonra çalışmaya başlar. 
  • Mesaj okundu bilgisi ve yazı yazma göstergesi desteği bulunmaktadır ve her ikisi de devre dışı bırakılabilir. 
  • Signal kullanıcıların resimlerdeki yüzleri otomatik olarak bulanıklaştırabilmesine izin verir. 
  • Signal tüm verileri cihazda tuttuğu için buluta yedekleme özelliği yok ancak tüm veriler SD karta yedeklenip buradan geri yüklenebiliyor. Bu şekilde eski cihazdan yeni cihaza veriler taşınabiliyor. 
  • Signal halihazırda Moxie Marlinspike ve Brian Action tarafından kurulan bir yazılım şirketi olan Signal Messaging LLC tarafından geliştiriliyor ve şirketin sahibi Signal Technology Vakfı isimli bir kar amacı gütmeyen kuruluştur. Kuruluşun tüm ürünleri açık kaynak kodlu yazılımlar olup ücretsizdir. 
Eksileri
  • Signal’in halihazırda eleştirilen en büyük yönü hesap oluşturabilmek için telefon numarasının kullanılmak zorunda olmasıdır. Tanımlayıcı olarak telefon numarasının kullanılması bir saldırganın bir telefon numarasını ele geçirebilme olasılığından kaynaklı güvenlik risklerini doğurabilir. Kişisel telefon numaranızı kullanmak yerine ikinci bir telefon numarası üzerinden signal hesabını oluşturup ana telefonunuza bu hesabı kurabilirsiniz.
Sonuç
İnternet ortamında günümüz teknolojik gelişmelerini göz önünde bulundurunca %100 güvenlikten bahsetmek ne yazık ki mümkün değil. 
Özellikle büyük veri (big data) söz konusu olunca en güvenli sayılan hizmetler bile yeri geldiğinde gri alanlara kayabiliyorlar. 
Mesajlaşma uygulamanızı Whatsapp'tan başka bir hizmete çevirerek belki kendinizi korumuş oluyorsunuz ama cep telefonunuzdan bilgisayarınıza kadar çeşitli cihazlarda sürekli gözetim altında olduğumuz gerçeğini hiç unutmayalım. 
Özellikle Google'ın hayatımıza ne kadar nüfuz ettiğini düşününce hiç bir bilgimizin aslında gizli olmadığını unutmayalım. Google'ın mail, mesajlaşma, arama, Haritalar ve Fotoğraf hizmetlerinden kaç kişi faydalanmıyor diye sorsam eminim sayı çok az çıkacaktır. 
Tabi bu arada yukarı adı geçen şirketlerin Avrupa Birliği söz konusu olunca diğer ülkelere nasıl çifte standart uyguladıklarını da unutmayın. Özellikle 8 Şubat'tan sonra Whatsapp'ın yeni koşullarını kabul etmeyen AB vatandaşları uygulamayı kullanmaya devam edebilecekler ama Türkiye vatandaşları kullanamayacaklar. Aynı şekilde Avrupa Birliği'nin Google'a yönelik bir sürü soruşturması ve kestiği cezalar var. 

Bitirirken daha önceden paylaştığım, internete giren her şeyin kopyalandığından ve asla kaybolmadığından bahsedilen bir yazıyı buraya bırakıyorum: Bedavadan Daha Cazip

kaynaklar:


Yorumlar

Popüler Yayınlar