Yoga Nedir?

Yoga, sözcük anlamıyla “bağlamak, birleştirmek” demektir. Yoga yaparken zihni, bedeni ve ruhu uyum içinde birbiriyle kaynaşmış tek bir birim haline getiririz. Yoga duruşları ve nefes alma çalışmaları sayesinde bedeniniz ve zihninizle yeniden bağ kurabilir ve ruhunuzu keşfe çıkabilirsiniz. Yoga benliğin bütün parçalarına kulak verme sanatıdır.

Yoganın altı farklı dalı vardır. Bunlar; Raja, Karma, Bhakti, Jnana, Tantra ve Hatha Yoga’dır.

Hatha Yoga, bedensel yoga yoludur. Fiziksel duruşlar, nefes alma teknikleri, derin gevşeme ve meditasyondan oluşur. Batı dünyasının en çok bildiği Yoga türüdür. Hatha Yoga'nın temel özelliği beden yoluyla zihni etkilemektir. Duruş, nefes alıp verme ve yoğunlaşma (konsantrasyon) üzerine kurulmuş olan Hatha Yoga öğretisi, bedenle zihnin birlikteliğini, bütünselliğini içerir.

Gevşeme egzersizi ise, hareket ve nefes çalışmalarından sonra yapılır. Kaslar gevşek bırakıldığı zaman, zihin de rahatlar. Kişi tam bir huzur ve sükunete kavuşur. Gevşeme uykusuzluğun, sinirsel rahatsızlığın, yorgunluğun ve gerginliğin giderilmesinde çok etkili bir metottur. Batı dünyasında yapılan birçok tıp araştırmaları, yoga egzersizlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini doğrulamıştır.

Yoga duruşlarının düzenli olarak uygulanması, omurgayı esnetir ve güçlendirir, uzun ve esnek kas yapısı sağlar, bedenin tamamında kan dolaşımını düzenler, sinir sistemini güçlendirir, bedensel koordinasyon ve dengeyi geliştirir, forma girmenizi sağlar, nefes alış verişlerini düzenler, zihnin sakinleşmesine yardımcı


Yoga ile ilgili daha fazla bilgi almak için, tıklayınız

Yorumlar

Popüler Yayınlar