iPhone Şifresi Ne Kadar Güvenli?

CNet'te bu konuda yayınlanmış bir makaleyi sizinle paylaşmak istedim. İngilizce orijinalini okumak için buraya tıklayınız.

iPhone şifresini kırmak sandığınızdan daha kolay olabilir

Bir İsveç güvenlik firması şifre korumalı bir cep telefonunu bir kaç dakika içerisinde kırabildiğini gösterdi.


Geçen sonbaharda gelen bir rapor iPhone'un dört haneli güvenlik PIN şifresinde bir rakamı tekrar etmenin her hanede farklı rakam kullanmaya kıyasla daha iyi koruma sağladığını önermişti. Ancak bu küçük numara tüm dünyada polis ve askeriyeye dijital güvenlik sistemlerini kırmak konusunda yardım eden İsveçli güvenlik firması Micro Systemation'ı pek zorlamamışa benziyor.

Şirket geçen hafta şifre korumalı bir iPhone veya Android cihazının ne kadar kolay kırılabileceğini gösteren bir video yayınladı. "Bir iPhone'dan Şifre Kurtarma" videosunda şirket sözcüsünün XRY adında bir yazılım kullanarak mobil telefonun içeriğine iki dakikadan kısa bir sürede erişebildiği gösterildi. GPS konumu, arama geçmişi, telefon defteri ve mesajlar gibi kullanıcı bilgilerinin hepsi okunabildi. XRY yazılımının çalışma şekli, uygulamayla ilgili olarak şirketle röportaj yapan Forbes'a göre jailbreak yapmaya oldukça benziyor. Yazılım, üreticinin sebep olduğu zayıf noktaları aramak yerine doğru kodu bulmak için bütün rakam kombinasyonlarını tahmin ederek güvenlik açıklarını araştırıyor.

Micro Systemation Pazarlama direktörü Mike Dickinson Forbes'a söylediğine göre: "Her hafta yeni bir telefon farklı bir işletim sistemiyle çıkıyor ve bunlarda tersine mühendislik (reverse engineering) yapmamız gerek. Sürekli olarak piyasayı kovalıyoruz."

Mobil güvenlik tedarikçisi Lookout'a göre hem iOS hem de Android güvenliklerini güçlendirebilirler. Her ikisi de kötü niyetli uygulamaların potansiyel tehdidine maruz ve her ikisi de internete bağlı herhangi bir cihaz kadar Web tabanlı zararlı yazılımlara karşı hassas.
Dickinson kullanıcıların şifreleri ne kadar uzunsa cihazın kırılmasının o kadar zor olacağını (XRY ile bile) söyledi. "Şifre ne kadar karmaşık olursa telefone erişmek o kadar uzun sürer ve zorlaşır" diye ekldi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar